måndag 25 maj 2009

Att säga Nej är en stor konst!

Att det ska vara så svårt att säga detta lilla ord : NEJ! Det är verkligen en prövning att gå igenom när man ska börja träna sig på att säga det lilla ord. Jag vet, för jag har ALLTID varit rädd för att säga det! Så länga jag kan minnas har jag sagt JA.. även till sånt jag gärna velat säga NEJ till. Det kunde handla om saker som att följa med på nått eller nån som bad mig om en tjänst. Alltid sa jag Ja, visst!! Med ett leende på läpparna. Jag vet inte exakt vad som gjorde att jag inte kunde säga Nej, men nu i efter hand tror jag det berodde mycket på att jag TRODDE inte folk skulle tycka om mig om jag sa Nej! Min dåliga självkänsla & mitt kassa självförtroende!!! Men nu efter år av träning kan jag säga detta lilla ord NEJ! Jag kan säga det utan att få dåligt samvete eller oro i kroppen. Det kan fortfarande vara svårt, men jag ber då om lite betänketid så jag kan känna efter hur jag känner. Att säga Nej kan betyda att en sorg eller oro föds. Ibland hamnar vi alla i situationer där ett Nej kan leda till brutna löften, till bruten vänskap, brutet förtroende osv. Det är aldrig kul. Men om det känns helt rätt i mitt hjärta att säga detta ord Nej & jag är villig att ta konsekvenserna över det kan det ALDRIG bli fel. Men det betyder inte att jag inte kan känna sorg & saknad... Men man känner oftast om det är rätt & då blir det lättare att gå vidare!!
Men att säga Nej behöver inte ALLTID vara så negativt som vi faktiskt associera ett NEJ. ( vem har föresten best att ett NEJ är negativt & att ett JA är positivt? ) Ibland kan ett Nej leda till att en barriär omkring vårt hjärta brister & vi börjar känna oss levande! Så ett Nej behöver inte alltid leda till negativt. Ibland måste vi lära oss att säga nej för vår egen skull. För att jag ska kunna må bra & vara hälsosam. Att säga Nej är mycket stärkande för vårt självförtroende & självkänslan. Vi borde träna oss mer på det.
Jag började, på allvar, min - Att säga Nej resa, när jag träffade en mycket duktig Psykolog för x antal år sen.
Hon gav mig hemläxor där det innebar att säga Nej till x antal personer till nästa möte. Fy, bubblan! Då va jag INTE tuff kan jag säga. En av de personer jag alltid haft svårast att säga Nej till va min älskade mamma! Så hon blev min första träning!
Hon blev nog ganska chockad tror jag. Hon blev sur & snäsig mot mig. Men efter nån timme ringde hon & va jätte gullig. Men aldrig hon sa förlåt eller på nått sätt visade mig att hon visste att hon gjort fel, men jag känner min mamma & genom att hon ringde upp mig igen.. det va hennes sätt att be om ursäkt!!
Det va min start på att säga Nej!
Det är ju inte det att det är kul att säga Nej men livsnödvändigt. För gör vi ständigt saker för att ANDRA förväntar sig det eller för att vi vill bli omtyckta, då är vi i risksonen... risksonen för att bränna ut oss.. att dränera oss själva på energi Sen blir vi bittra på den personen vi inte vågat säga Nej till & lägger en skuld över den.. men i själva verket är det oss själva vi ska bli arga på, besvikna på. Att känna dåligt samvete över att säga Nej, är INTE sunt. Men det händer oss alla. Vi är människor. Människor med samvete, känslor, kraft & lyhördhet. Men ska man inte kunna säga ifrån när man känner att orken inte räcker till? Vem gör man en tjänst då? Jag brukar säga så här :
- Om inte JAG mår bra, mår min familj inte heller bra. Mår jag inte bra kan jag inte heller hjälpa min familj på ett ärligt sätt. Men vågar jag säga Nej, när det krävs... då leder det till att jag mår bra & min familj mår bra & jag kan hjälpa dem på ett ärligt & piggt sätt!!! Det är viktigt att ge sig själv den respekten att säga Nej när man känner att det är det rätta. Att våga lite till sig själv så mycket att man är villig att göra det som krävs för sitt välbefinnande! Jag anser att det är INGET egoistiskt med att tänka på sig själv med jämna mellan rum. Vi måste få egen tid även om jag är mamma, fru, syster, dotter, vän el arbetskamrat. Jag har rätt till min egen tid till återhämtning. Att få en chans att fylla på med energier!! Hur ska jag annars kunna eller orka finnas för mina nära & kära?? Det finns massor av hjälp att få ute i världen. Men det krävs att man kommer till insikt att man kanske inte säger Nej som man borde. Det finns böcker, cd- skivor, det finns kunniga människor ( psykologer & terapeuter ) & massa mer. Det är bara att hitta DITT sätt. Vad kan hjälpa dig? Vem kan hjälpa dig?
Det kan även kännas som att man står vid världens ände & inte veta vart vi ska gå. Att känna förvirring & sömnproblem är heller inget ovanligt vid sådana här tillfällen. Det är ju din kropp som försöker tala om för dig att du går emot dig själv. Du sviker dig själv. Vi måste var & en av oss ta hand om oss själva. Vi kan inte hålla på att säga Ja till allt för att vi är rädda för vad den andra personen ska säga / tycka. Testa nån gång genom att helt enkelt säga Nej. Du kommer nog att bli förvånad över den andres reaktion. Oftast TROR vi att de ska bli arga, ledsna eller inte vilja vara ens vän längre, men oftast nöjer sig personen med ditt Nej. Kanske den blir lite förvånad till en början men respekten för dig kommer att växa! Så det finna INGET negativt med att säga NEJ om det är det som känns rätt för dig!!
DAGENS ORD;
Öppna ditt hjärta för dig själv. Va inte så hård mot dig själv. Gör så gott du kan & förvänta dig detsamma från dina nära & kära. Ge dig tid till återhämtning. Dina nära & kära vill ha dig pigg & full av energi, så betyder det att du då & då drar dig tillbax för att fylla på din energi, & de får klara sig själva för en stund, då gör de säkert det av kärlek till dig. De vill ju ha dig hel, de vill inte ha dig till hälften. Så sluta slå dig själv & jaga perfektionen...( för den finns inte ) fortsätter du göra som andra förväntar sig - Då fylls du med dåligt samvete, ilska, tomhet, trötthet, förvirring mm. Det är INTE så dina nära & kära vill ha dig. De vill ha dig HEL!!!

7 kommentarer:

 1. Åhhhh Tina - jag säger WOW - och det är just till DINA kloka ord "fniss"
  Så bra du skriver om just detta med att säga nej, att sätta gränser.
  För det är ju precis så det är - om vi själva sätter gränser så vi mår bra blir vi mycket bättre för oss själva och därmed också vår omgivning. När vi ibland inte vill säga nej för rädslan att såra, så kan det bli just det i slutändan när vi inte varit sanna mot oss själva.....
  Ja, du - detta jordelivet *ler*
  Tack goa du för att du tänker på mig.
  Ja, det har varit en seeeeeg helg och mycket vila, men tänk idag så känns det nästan i kroppen som det vänt lite grand. En aningens känsla av ork infinner sig och det är gott.
  Allt vi behöver kommer till oss - dock inte alltid i den skepnad som vi själva tror!

  Stor kram till dig!
  Mia

  SvaraRadera
 2. hi..hi..hi..känner mig lite träffad...kram/Mia

  SvaraRadera
 3. Andliga-bloggen25 maj 2009 18:14

  fina och kloka ord,du är så duktig.man ska vara sann mot sig själv,ett evigt kamp att arbeta med sig själv här på jorde-plan,Men ordert NEJ är inte lätt att göra till handling,men när man gör det,så mår man så bra inom sig...

  SvaraRadera
 4. När ska du ut och börja föreläsa? Bara undrar käns som att det börjar närma sig... Vilken fantastiskt härlig bild, kvinnan som går på bryggan ut; vem är det som målat den? Kram kram

  SvaraRadera
 5. God Morgon!
  Solen lyser och vi ska ta vara på den här dagen....ta cyklarna ut i naturen och färjan över till Gräsö....bara vara och se vad dagen har att bjuda,inga måsten idag.....
  Dina kloka ord är vad man behöver,att stanna upp och tänka till ett tag.
  Sköt om dej!
  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Just detta att säja nej är en svårt konst! Du skriver så bra om det.....sedan har jag läst om det fantastiskt roliga som inträffar i augusti! Vad underbart med ett sagobröllop! Det är roligt det också...precis som ett bröllop hos borgmästaren! Vilken tur att vi kan välja det som känns mest rätt för var och en av oss! Att gifta sig...det är en av de tre bästa sakerna jag gjort i mitt liv (vilka de andra två är får du gissa....men det handlar personer, en av honkön och en av hankön.....)Jag skulle gärna göra om det! men med samma man! Kanske slår vi till och bjuder till ännu en bröllopsfest! Vem vet?????

  SvaraRadera
 7. Mycket bra skrivet.. och tänkt!

  SvaraRadera

*♥**.¸☆.**♥*´•.¸¸❤¸¸.•☆*♥*Tack alla fina stjärnor som så starkt lyser upp mitt liv, för att ni lämnar en liten hälsning till mig! Det gör mig glad! Varmt välkommen tillbaka! Kram Tina *♥**.¸☆.**♥*´•.¸¸❤¸¸.•☆*♥*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails