lördag 25 april 2009

Svårt att tycka om dig själv? Svårt att veta vem du är?

Ibland undrar jag - Vem är jag?? Vad vill jag?? Gör jag just detta för att någon förväntar sig det? Gör jag detta för att någon ska tycka mer om mig? Varför känner jag mig så naken utan smink? Vem är JAG utan smink & utan kläder?`Det är ett par svåra frågor tycker jag. Svårt & jobbigt att vara totalt i sin sanning om vem man är eller vad man vill göra! Det kan bli väldigt omtummlande! Men sååå befriande! Jag minns när jag inte kunde visa mig för NÅGON.. inte ens min pojkvän ( min man :-), osminkad. Jag sov med sminket!! Jag vet faktiskt inte varför, men det hade säker med mitt dåliga självförtroende & självkänsla att göra. Kan fortfarande känna mig naken utan smink, men inte alls som förr!! Jag har nog mognat endel med åldern :-)
Jag har nog kommit dit där jag förstår att allt INTE handlar om det yttre.. men tyvärr har inte alla gjort det! Jag faller fortfarande för den (i mina ögon) FALSKA reklam om perfekta kroppen, perfekta klädstilen, perfekta mamman, perfekta frugan, perfekta människan, men jag hittar tillbax till verkligheten igen!! För mig är det antingen så här : INGEN ÄR PERFEKT!! eller ALLA ÄR PERFEKTA!!!!!
I bland har jag svårt att tycka om mig själv! Det kan vara jobbigt att tycka om sig själv nuförtiden eftersom mycket handlar om det YTTRE..tyvärr. Vi ska vara smala, glada, långa, duktiga på ALLT, vi ska ha mycket pengar, duktiga barn, män som ger gåvor stup i ett, vi ska motionera, vi ska äta alla möjliga dieter den ena konstigare än den andra, vi ska vara bruna, vi ska vara vältränade, vi ska klara av att vara på mer än ett ställe samtidigt..osv..blir trött av att bara skriva det!
Det här med den perfekta kroppen.. Jag vet inte hur du känner, men jag kan bli ärligt upprörd av denna diskution! Det finns så många unga tjejer som gör sig livstidssjuka pga sin bantning & pressen av att vara PERFEKT!! Men ärligt talat, VAD ÄR PERFEKT? Vem avgör vad som ÄR perfekt? Jag tror inte vi tjejer försöker göra oss smalare & vackrare för männens skull..tror vi gör det mycket pga att vi jämför oss med andra tjejer! Hur snyggt är det EGENTLIGEN att vara smal??
Såg en dokumentär om människor som opererar sig för tusentals DOLLAR för att bli vackrare!! Det gör så ont i min själ! Varför ska vi hålla på att slå oss själva så? Varför kan vi inte följa naturens lag? Vi åldras! Det bara är så. Min tro om dessa skönhets-operationer är att en operation föder fler. Det tar aldrig slut. När de gjort ett ingrepp, hittar de snart ett nytt "problemområde" de aldrig lagt märke till innan, & vill ha det fixat! Men jag tror inte att det är det yttre de borde fokusera & spendera sina pengar på.., jag tror att de borde fokusera mer på sitt INRE till att börja med. För det finns inte en enda skönhetsoperation i världen som kan laga en brusten själ!!!

Vad är det för bild vi ger till våra barn? Att du har inte eget ansvar över ditt liv & välbefinnande? Du behöver inte motionera & tänka på vad du äter, för det finns operationer som gör dig smal?? Nu menar jag INTE att ALLA som operera sig avsäger sig sitt eget ansvar över sig själv. Det finns de skönhetsoperationer som faktiskt räddar liv! De jag menar är de som tar till operationer istället för att se inåt i sig själv. De som operera sig för att de TROR att det är pga av näsan, övervikten, rynkorna mår dåligt!!! I mitt yrke som hälsorådgivare i Hälsokostaffär träffar jag på mammor med sina små barn & tonåringar som vill gå ner i vikt. Många av dessa mammor BEHÖVER VERKLIGEN INTE gå ner i vikt..Men de tror att ALLT kommer att bli bra om de bara går ner 5 kg. Jämte dem står dens barn. De hör mamma prata om vikten, hur hemskt det är, hur fult det är & trots tuff bantning inte lyckats gå ner & vill nu ha ett "piller" som trollar bort kg. Det skär i mitt hjärta för vad är det för signaler mamman ger sitt barn??? Sen undrar mamman varför sin tonårsdotter inte äter & tränar som en galning. Kan det bero på att hon är uppvuxen med en mamma som gjort exakt så? Fast mamman glömt bort det? Kanske inte ser sammanbandet?

Mammorna tänker sig inte för. De tror inte att deras små barn förstår..men vi vuxna är våra barns förebilder. Så vi gör, gör oxå våra barn!!!

När jag hamnar i detta "grupptryck" mår jag så dåligt. Jag slår mig själv i tanke för att jag är så tjock, ful, fula kläder..varför kan inte JAG få se ut som HON eller HON, varför har jag inte lika mycket pengar, varför klarar inte jag NÅGONTING, jag är verkligen VÄRDELÖS!! Men mår jag bättre av att dras med av "grupptrycket"? Av vad media valt som perfekt? Vill jag verkligen leva på vatten & sallad?? , fy!!! När jag hamnar där i skiten, gäller det att jag tar mitt ansvar. Vill jag må så här? Vill jag verkligen bli "perfekt"? Är det värt allt slit? vem kan garantera ,att OM jag nu skulle nå målet till "perfekt", att inte idealet ändrats?? Jag vänder mitt sätt att tänka. Jag står vid spegeln & ser på min kropp. Vill bara gråta. Errad & blek..men efter en stund växer det fram en helt normal kvinna! Jag kan nu möte hennes ögon i spegeln & märker att hon ler! det är jag som ler till mig själv. Jag är jag!! Jag vill vara jag! Jag vill vara stolt över vem jag är!! Vill jag förändra något så kan jag göra det!

Jag vill verkligen inte slå mig själv mer. Jag vill sträcka på mig & gå stolt! Jag vill kunna göra det JAG vill, jag vill sluta jämföra eller jämföras med andra! Jag vill ge mig själv rosor varje dag. Jag vill säga -Jag älskar dig, till mig själv & verkligen mena det! Jag vill få ta ansvar över mig själv! Jag vill att media slutar bestämma vad som är perfekt! Jag vill att ALLA ska känna sig perfekta!! Ta dig en stund & titta på dina fingrar! De är perfekta!! Titta dig i spegeln, se varje unik rynka, finne eller ärr!! Se på din kropp... se varje cellulit, varje valk, varje grop. Verkligen se dem! De är en del av dig! Vill du verkligen byta bort allt det för att få nått som ANDRA bestämt är perfekt?? Alla "skavanker" vi bär på..kroppsligt eller själsligt finns där av en orsak. Finns där som en del av dig. Alla celler du har i din kropp är unikt för dig!! Finns INGEN som är som du!! Vill du verkligen byta bort det mot någon som någon ANNAN bestämt är perfekt?? Jag vet iallafall vad jag vill!!!

Vi har alla våra drömmar! Drömmar om den "perfekta"kroppen, massor av pengar, vinna den där tävlingen, bli friska, hitta sin kärlekspartner, få fler timmar på dygnet osv... det tycker jag är underbart att vi har våra drömmar.. så länge det är VÅRA EGNA!! Inte för att någon annan säger eller tycker, utan för att DU SJÄLV vill!! Jag gör en jätte bra övning ibland när jag börjar tvivla på mig själv & tycker att jag är fet & kan ingenting. Då tar jag fram papper & penna & sen skriver jag upp mina positiva & mina negativa sidor. I början va det minst DUBBELT så mycket på min negativa sida, men med tiden har det minskat där & ökat på min positiva! Detta tycker jag är en JÄTTE bra övning att stärka sitt självförtroende & självkänsla. Jag skriver även upp en sida som jag kallar "FANTASI" där skriver jag upp allt jag skulle vilja vara, just då. Tex: väga 10kg mindre eller vara bättre på matte osv.. sen skriver jag vad jag är beredd på att göra & offra för att få det. Avslutar med frågan: - Va det värt det??

Detta är JAG!! Jag har en dröm! En dröm om att kunna älska mig själv av samma vikt som jag älskar andra! Jag har en dröm om att acceptera mig själv just som jag är! Jag har en dröm!! En dröm om att BLI älskad för just den jag är.. MIG!!! Jag har kommit långt på min väg om att älska mig själv, men har lång väg kvar. Jag slår mig själv ( i tanke) inte lika ofta, men har lång väg kvar!! Jag har en dröm!! En dröm om att media sluta bestämma vad & vem som är perfekt!! Jag har en dröm!! En dröm där ALLA älskar sig själva för just vilka de är!! Jag har en dröm!! En dröm där vi sluta slå på oss själva!! Jag har en dröm!! En dröm där vi uppskattar det unika!!! Jag har en dröm!! En dröm där DU älskar dig själv!!! Vad har du för dröm??

4 kommentarer:

 1. Vilken underbart härlig tjej det är som finns på bilden på din blogg idag! Du, just DU!
  Fortsätt vara den du är, det är ju det enda som är viktigt, eller hur?...och du är omtänksam och gullig och härlig!!!!!! Ha en skön lördag! Hinner med ett fotbad, innan småttingarna kommer och hämtar "herr Röd" Det är över nu för lilla E, så nu kan hon/de komma tillbaka hem.

  SvaraRadera
 2. Jag vill bara tala om för dig kära Tina att du är en av dom vackraste kvinnor jag känner....Har jag inte sagt det innan så vet du det nu.Och jag är ju rätt klok...fniss..så lita på det jag säger...kram

  SvaraRadera
 3. min vilken fruktansvärd bild!!!!!!! på henne som är SÅÅÅÅÅ SMAL!!!!!! herregud vad äckligt! då är jag glad att jag har lite daller här o var!

  SvaraRadera

*♥**.¸☆.**♥*´•.¸¸❤¸¸.•☆*♥*Tack alla fina stjärnor som så starkt lyser upp mitt liv, för att ni lämnar en liten hälsning till mig! Det gör mig glad! Varmt välkommen tillbaka! Kram Tina *♥**.¸☆.**♥*´•.¸¸❤¸¸.•☆*♥*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails